Coming Soon: Rikkoert Juweliers in Schoonhoven

Rikkoert Juweliers | Zilverhuys in Schoonhoven. Wie denkt aan het verleden slaat de plank hals mis, want het familiebedrijf Rikkoert is zeer vooruitstrevend bezig met de vormgeving van een online en offline klantenreis met beleving en keuze. De retail architecten van WSB kregen de opdracht om de tastbare winkel geheel te vernieuwen.

Over Rikkoert:

Wie beeld wil krijgen van het DNA van Rikkoert Juweliers, leest onderstaand wat kennis, vakmanschap (“Craftmanship”), passie voor het vak en  ruim aanbod inhoudt. Het ontwerp van WSB heeft hierop ingezoomd, met daarbij accenten van deens design uit Kopenhagen.

“Twee monumentale grachtenpanden aan de Haven in Schoonhoven vormen de perfecte omlijsting van de grootste collectie gouden en zilveren sieraden, horloges en zilveren voorwerpen van Nederland. In januari wordt het interieur van Rikkoert Silverhuys ingrijpend vernieuwd en vergroot. Waarom? Ab Rikkoert: „We willen het oude ambacht nog beter voor het voetlicht brengen en bezoekers nog meer laten beleven van het maakproces en de geschiedenis van onze unieke items.”

Ook nu al is het geweldig om de collectie van het bijna 150 jaar oude familiebedrijf te ervaren. Ze bevat nieuwe sieraden van merken als Zinzi en Ti Sento, unieke antieke voorwerpen zoals de kikkerschaal, een knottenkistje, avondmaalsbekers en moderne, luxe horloges van onder meer Rado en Meister Singer. Vanaf half maart 2019 moet die ervaring nóg intenser zijn, want dan is de verbouwing van het Silverhuys gereed en zullen ook veel nieuwe sieradencollecties worden gepresenteerd.
Het doel van de verbouwing is het ambacht en de expertise nog dichter bij bezoekers brengen. Eigenaar Ab Rikkoert: „We vinden het belangrijk dat ze achtergrondinformatie bij onze unieke sieraden en voorwerpen kunnen vinden om zo nog meer te kunnen beleven.”
Het Schoonhovense familiebedrijf realiseert dit met nieuwe uitdagende presentaties en door informatiebordjes bij de items te plaatsen. Die geven aan wat de geschiedenis van een voorwerp is, wanneer en hoe het is gemaakt en wat zijn kenmerken zijn.

Kikkerschalen
Bij sommige artikelen zijn er bewegende beelden van het productieproces te zien. Rikkoert: „Bij onze Kikkerschalen, bijvoorbeeld. Die vormen hét icoon van de Schoonhovense zilversmeedkunst. We maken ze met een diameter van 10 centimeter tot 1.20 meter. Het gaat om schalen die we uit één zilveren plaat smeden, met daarop een kikker die op gevouwen plompenbladeren zit. Een heel lastig te maken voorwerp, want als je een klein foutje maakt, kun je helemaal opnieuw beginnen. Alleen de beste zilversmeden krijgen dit voor elkaar.”
Bij zilveren avondmaalsbekers uit de 17e eeuw krijgen bezoekers van Rikkoert Juweliers ook een film met achtergrondinformatie te zien. „We hebben een exemplaar uit 1620 in ons assortiment”, vertelt Ab Rikkoert enthousiast. „Wist je dat veel avondmaalsbekers vroeger als huwelijksbeker aan een bruidspaar werden gegeven? Bruid en bruidegom dronken eruit om daarmee hun huwelijk te bezegelen. Later werden veel van die bekers aan kerken geschonken, waarna ze als avondmaalsbeker gingen fungeren. Wij maken ze nog steeds, als enige juwelier en zilversmederij in Nederland.”

Atelier
Bezoekers die het smeedambacht live willen ervaren, kunnen ook een kijkje nemen in het atelier, waar de Rikkoert-smeden sieraden en voorwerpen ontwerpen, maken en repareren. Ab Rikkoert: „Wij verzorgen ook excursies voor groepen op afspraak met een rondleiding en demonstraties door de zilversmid. Heb je interesse, maak dan vooraf even een afspraak.”
Wie nog meer van “zilverstad Schoonhoven” wil ervaren, moet na het bezoek aan Rikkoert Silverhuys zeker bij het naastgelegen Edelambachtshuys in de voormalige synagoge binnenwippen. Het bevat een vrouwengalerij met een prachtige museumcollectie antiek Schoonhovens zilver van 1600 – 1930, een zilversmidskelder en het kleinste monument van Schoonhoven: de Mikwa, het Joods rituele bad.” (Bronvermelding: RD 6-11-2018)

Ontwerp grootste trouwringenshowroom van Nederland?

November 2018 wordt eerst de trouwringen afdeling serieus vergroot. De unieke collectie krijg meer vierkante meters in een vooruitstrevende setting met klassieke details. Begin 2019 volgende de winkels in de panden Haven 1 en Haven 3. Een complete metamorfose!

Interieurontwerp in Schoonhoven voor Rikkoert Juweliers

Onderscheidende winkelontwerpen voor juweliers

Beleving, beleving, beleving. >> De retail designers van WSB verzorgen voor diverse unieke juweliers en goudsmeden het interieur ontwerp en het design van de winkelinrichting. De drijfveer van WSB is om uw producten een zo mooi mogelijke plek te geven. Niet alleen de producten maar ook de ambiance spelen een grote rol bij de belevenis wereld van de klant. Daarom letten wij niet alleen op het etalage meubilair maar spelen belichting en geur ook een grote rol. In het nieuw ontworpen interieur wordt gedacht aan elk zintuig, zodat uw klant de complete winkelbeleving heeft.